Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sosyal medyada ölme sırası kimde?

Hemen hemen her gün sosyal medyada bir ünlü ismin daha sahte ölüm haberini okuyoruz.
Artık sosyal medyada yazılan hiçbir şeye inanamaz hale geldik. 'Kötü haber tez duyulur' diyen ve canları feci halde sıkılan bazı kişiler; popüler isimleri, yaşlı, hatta hasta ünlüleri hedef alıyor. Genelde sosyal medyayı sık kullanmayan isimleri tercih ediyorlar çünkü bu sahte haberler böylece daha iyi yayılıyor, daha çok kişiyi üzebiliyor.
Son olarak Ali Sunal da sosyal medyada öldürülmekten nasibini aldı! Yaz sezonunda da Eser Yenenler ve Oğuzhan Koç'u bir trafik kazası sonucu sosyal medyada öldürmüşlerdi!
Eser Yenenler, o sırada Patmos adasında tatildeydi ve hemen 'Ben ölmedim' diye cevap verememişti. Böylece bu kötülüğü yapanlar amaçlarına ulaşıp beşaltı saat eğlenmişti.
Ali Sunal olayında durum biraz farklıydı; bu haberleri yayanlar amaçlarına hemen ulaşamadı çünkü Ali, Instagram'da duruma hemen tepki gösterdi.
Hatta annesi Gül Sunal'ın ağladığını da yazdı. Bir annenin üzülmesine sebep olan bu umursamaz insanlara gerçekten bir an önce bir iş bulmalarını, hiç olmazsa bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü çalışmalarını öneriyorum.
Bakalım sahte ölüm haberlerinden başka kimler nasibini alacak, hep birlikte göreceğiz. Sosyal medyada 'Öldü' haberlerini çıkarmak sadece Türkiye'ye özgü bir şey değil. Ricky Martin'i de, sosyal medyada bir kaza görüntüsü yayarak öldürmüşlerdi.
Haberde bir polis şefi, kameraların karşısına geçerek dünyaca ünlü yıldız Ricky Martin'in, Los Angeles otobanında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Konuşmanın hemen ardından da kazanın görüntüsü verilmişti. Bu haber yalandı tabii ki. Kaza görüntüsünü bir kez daha izlerseniz, bunun ortalık karıştırmak için yapılmış, planlı bir şey olduğunu çok net göreceksiniz.

Yalan haberle kazanç sağlıyorlar

Sosyal medyada para kazanma, CPM denilen bir ölçütle hesaplanıyor. Türkçesi TBM yani tıklama başına maliyet olarak geçiyor. Diyelim ki bin tık başına 1 dolarlık bir meblağ olsun. Bu durumda 250 bin kez izlenen bir video, 250 dolar kazandırabiliyor. Bu meblağ, içeriklerin doğru kitleye ulaşmasıyla artırılabiliyor. Örneğin yalan ölüm haberleri de, bir süreliğine de olsa bazı haber sitelerine maddi kazanç sağlayabiliyor.

En güzel cevap Ara Güler'den


Yalan haber yayan ekibin, yaşlı kişileri hedef aldığından yazının başında bahsetmiştim. 2014'ün Ocak ayında, ünlülerin yalan ölüm haberlerinden nasibini alan bir diğer isim de Ara Güler olmuştu. Usta sanatçı, yalan iddialara yandaki esprili fotoğrafla çok güzel bir cevap vermişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA